SwingIt

SwingIt! Nová rubrika na OneZoo

Vítejte v nové rubrice portálu OneZoo Music s názvem SwingIt! Budeme vám v ní pravidelně (každých 14 dnů) přinášet zajímavosti a novinky ze světa electro swingu obohacené o profily známých nebo méně známých interpretů.

Electro swing se v posledních letech zařadil k nejoblíbenějším žánrům elektronické taneční hudby. Značnou zásluhu na tom mají interpreti světového formátu jako Parov Stelar nebo Caravan Palace, kterým se povedlo dostat svoji tvorbu i do komerčních rádií a stát se tak součástí pomyslného mainstreamu (příkladem jsou notoricky známé skladby Catgroove, All Night, Lone Digger nebo Jolie Coquine).

Jak už to bývá zvykem, ne všichni electro swingu jeho úspěch přejí. Objevují se názory, že se jedná o “pseudo žánr” nebo “paskvil”, který se jenom přiživuje na líbivé swingové rytmice, jednoduchých beatech a nenáročném publiku. Je také dost dobře možné, že electro swing má svou největší slávu již za sebou (možno usuzovat dle množství pořádaných electro swingových eventů).

Další skupina (do které se řadí i autor této rubriky) se spíše přiklání k názoru, že electro swing si prošel jistým vývojem, ve zdraví přežil své velkolepé uvedení na scénu a teď se již pevně začlenil do pestrého panteonu EDM. Electro swing je již tradičně řazen do programu mnohých festivalů (nejen) elektronické hudby (na Beats for Love si dokonce vysloužil celý stage) a stále častěji se na tuzemské scéně pořádají akce, kde se electro swing utkává s jinými žánry (20. srpna se například v pražském Crossu konala akce ElectroSwing vs D’n’B s indickým duem MADBOY/MINK).

Electro swing se stal jakousi přijatelnou alternativou k tvrdší elektronické muzice a společně s jazzhousem, minimal technem nebo deep housem může dobře posloužit jako hudba na “druhou stage”. V případě žánrových eventů nebo plesů dokonce na stage hlavní. Nesporným přínosem tohoto subžánru je také to, že k EDM přitáhl masy lidí, kterým předtím elektronická hudba nijak zvlášť neimponovala. Většina z nich si přitom zřejmě neuvědomuje, že electro swing je ve značné části kombinací swingu a housu.

Zdaleka ne všechny skladby jsou však “pouhými” remixy skladeb z dob dávno minulých (i když některé z nich jsou rozhodně povedené, mezi mé oblíbené patří například předělávka známé pecky Hit The Road Jack, kterou mají na svědomí Throttle a Cazztek).

Mnozí interpreti vychází z jazzových kořenů a při své tvorbě používají v první řadě hudební nástroje a až následně skladby dotváří za pomocí elektroniky. Jejich živé vystoupení je pak úžasnou podívanou a současně ukázkou perfektní synchronizace DJingu a kapely (viz například vystoupení Caravan PalacePaříži).

Pokud byste měli zájem poslechnout si electro swing naživo, rozhodně doporučuji zajít na jeden z nejzajímavějších koncertů letošního podzimu. 20. října 2017 vystoupí na brněnském výstavišti Parov Stelar (Pozor! Nepůjde “pouze” o DJ set, ale o plnohodnotné živé vystoupení celé kapely, vypadá to asi takhle). Komu by se do Brna nechtělo, nemusí zoufat, Parov Stelar se v březnu staví také v Praze v rámci The Burning Spider Tour.

V příštím článku (který vyjde za dva týdny) si představíme nového “krále electro swingu”, ale prozradím pouze to, že nejde o Parov Stelar a že pochází z Německa 😉

Zdroj: trialanderrorcollective.com
Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.