Prydz

Eric Prydz a jeho EPIC 5.0 v Londýně

Poslední květnová sobota, to byl den, kdy Evropa zažila premiéru a zároveň exkluzivní show EPIC 5.0 ve Victoria Parku v Londýně. Za celým víkendem stojí Creamfields a jejich koncept “Steel Yard”.
Jedná se o obrovský hangár pro 15 000 lidí, který si své místo v parku najde vždy na konci května. Nedělní odpoledne hostilo show od dua Axwell Λ Ingrosso, ale o tom možná jindy (stejná show jako poslední rok s přidanými songy z EP…)

prydz

Zpět k Ericovi. Je známo, že Eric nerad cestuje, což byl také nepsaný důvod, proč se jeho koncept EPIC 4.0 nedostal na evropský kontinent. To se však s ohlášením nové 5.0 tour změnilo. Eric se svým týmem uzavřeli spolupráci s Creamfields a ti přinesli jedinou a zároveň první 5.0 show z celé tour do Evropy. Co tedy Eric nachystal? Pokud jste zaznamenali záběry a hype okolo 4.0 tour po albu Opus, určitě si vybavíte kostku s tím spojenou. K samotnému eventu – na Londýnské poměry velice letní den s teplotou atakující hranici 25°C sliboval krásné odpoledne. Za sebe musím říct, že koncept party přes den se v takovém měřítku a počasí naprosto vydařil. Oba víkendové eventy totiž začínali již ve 14:00 a končili nejpozději 23:00. Eric si jako předskokany pozval švédskou armádu: Weska, George Fitzgerald, Christoph, Kolsch. Jeden z hejtů se na organizátory snesl za minimální světelnou show pro tyhle djs.

prydz

Eric Prydz, král publika

To hlavní však přišlo ve 21:00. Prvotní rozdíl mezi 4.0 a 5.0 byl obří, opravdu obří obrazovka po celé šíře stage v popředí. Ta nahradila vnitřní obrazovku kostky (před Ericem) , na kterou byly promítané ony “3D hologramy” při 4.0. Dalo se tedy čekat, že si tým připravil opravdu pořádnou vizuální nálož. Celou “zvukovku” provázel zvuk tlukotu srdce, což tak trochu dokreslilo atmosféru nervózního a natěšeného fanouška. Zvuk nahoru, světla svítí, pojízdná rampa s lasery funguje, obrazovky otestovány a jdeme na to. Eric to vzal hned za své, začátek složen ze všech 3 hlavních alter-egos. Prydzova klasika “Trubble” s pokračováním do “Axis” se zvukem Prydy a hned za tím Cirez D masterpiece Marquee”, poprvé představen na EDC v Las Vegas minulé léto.

eric

Zvuk se tedy krásně uchýlil k více techno stuffu, avšak vizuály prostě jako z jiného světa. Popravdě ani nevím, jak to popsat jednoduše. Možná snad – porno! Začali jsme v prvních řadách, poté přesun před zvukaře na sweet spot a frčeli jsme dozadu hned jakmile začala animace blikající zelené tečky s nájezdem Cirez D hitu “ON/OFF”, jelikož jsme očekávali onen nájezd dokopy s acapellou od Green Velveta “Hit Me With Those Laser Beams” a stalo se. Obrovská exploze laserových paprsků a neskutečná euforie z publika, to musela slyšet i královna.

Wow…

Poslední půlhodinka setu byl pro mě asi největší hudební zážitek za celé roky festivalů a akcí. Highlightem pro mě bylo zařvát si s 15 000 fanoušky “Every Day” a “Generate” a k tomu ještě humnout melodii Pjanoo”. Na tohle se bude vzpomínat dlouho. Prostě show jak má být, neskutečně kvalitní publikum old core fanoušků Erica. Troufám si říct, že věkový průměr byl kolem 30. Suma sumárum, tohle těžko něco překoná. Videa jsou super, ale tomu zážitku z místa se jen tak nevyrovnají. Ba naopak, husina naskakuje ještě tehdy, když mrkneš do mobilu a vidíš tam roztřepané video skákajícího davu na finální “Opus”. Celé to uzavřeme emotivním momentem, kdy sám Eric brečel na pódiu, když hrál track “Lillo” věnovaný na památku jeho fanouška Jamese, jehož přání bylo slyšet a vidět show 4.0. Bohužel i přes rychlou reakci celého Erikova teamu se koncertu již nedočkal a podlehl rakovině. Tíhu okamžiku umocňovalo i to, že Eric pozval a přivezl rodiče Jamese do Londýna… respekt!


Na YouTube je nahrán celý EPIC od jednoho blázna, co držel telefon nonstop, avšak je tam i ona poslední půlhodinka! K tomu všemu jako takový bonus je venku celý audio set 5.0 od Erica z jeho poslední radio show.

Tomáš Zbořil

DJ / Realista /  Upřímný kritik

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.