DJ Snake

DJ Snake a Lil Jon jsou žalováni za jejich společný hit “Turn Down For What”

DJ Snake a Lil Jon údajně až příliš čerpali inspiraci ze stejnojmenné písně vydané v roce 2013!

Hudební skupina The Architectz, sestávající z členů Fredleyho Saurela (který sám vydává hudbu pod pseudonymem Freddie GZ), Maliki Sankoha a Robersona Bonjeana tvrdí, že DJ Snake a Lil Jon vykradli song s názvem “Turn Down For What”, kterou vydal Freddie GZ pod svým jménem. Žaloba se však nezabývá jen shodným názvem, ale jde i do větších technických detailů, když porovnává beaty jednotlivých tracků a styl, jakým vokálisté v obou tracích vyslovují titulní frázi.

Žaloba rovněž poukazuje na fakt, že jakkoliv verze Freddieho GZ nebyl zrovna hit, několik lidí z branže si jej všimlo a podpořilo jej. Nicméně verze DJ Snakea byla vydána jen několik měsiců poté a téměř okamžitě se stala naprostou bombou.

Track Turn Down For What každopádně změnil DJ Snakeovi život, neboť z něj udělal jedno z největších jmen tehdejší EDM scény. Zároveň také resuscitoval uvadající kariéru Lil Jona. Track se stal čtvrtým nejprodávanějším za rok 2013 a obdržel nominaci na Grammy ze nejlepší hudební videoklip.

Žalobci se žalobou domáhaji jak peněžitého odškodnění, tak trvalého zákazu úspěšnějšího songu. Jakkoliv nebyla zveřejněna žádná přesná čísla, vzhledem k tomu, jaký úspěch měla verze DJ Snakea, může se jednat o velmi vysokou částku. Kromě obou hudebníků jsou na straně žalované také společnosti Sony, Columbia Records, Kobalt Music Publishing a několik dalších.

Určitě bude zajímavé sledovat, jak se soud s žalobou vypořádá, za zmínku ovšem stojí to, že “turn down for what” byla tou dobou v některých kruzích velmi populární frází, takže samotná shoda v názvu nejspíše nikomu problémy nepřinese. Avšak DJ Snake a Lil Jon by se měli obávat nejhoršího, neboť advokát Richard Busch, stojící za žalobou, má několik úspěšných zářezů v podobných případech, jako je tento. Byl to právě on, kdo nedávno zvítězil ve sporu Marvina Gaye  proti Pharellu Williamsovi, Robinu Thickeovi a T.I. ohledně songu “Blurred Lines” a minulý rok také žaloval Eda Sheerana za jeho píseň “Photograph”, který raději přistoupil k dohodě o narovnání.

Zdroj: forbes.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.