FYRE

Fyre Festival čelí žalobě na 100 milionů dolarů

Velkolepý podvod nebo nedostatek zkušeností organizátorů? Ať tak či onak, Fyre Festival si hned při své premiéře rozhodně dobré jméno neudělal.

Název Fyre Festival v posledních dnech zachytil pravděpodobně i ten, kdo každodenně neprojíždí hudební weby. Jeho katastrofálnímu průběhu se totiž věnují i běžné zpravodajské weby, jako např. The Guardian nebo Forbes. Pomyslný výbuch Fyre Festivalu započal již ve čtvrtek 27. 4., kdy se na místo konání, bahamský ostrov Exuma, začali sjíždět první návštěvníci, plamínky zkázy však jen tak nevyhasnou.

Posledních několik dní se organizátoři festivalu – Ja Rule a Billy McFarland – snaží korigovat vzniklé škody, když nejdříve slíbili návštěvníkům, kteří si zakoupili vstupenky, že tyto budou moci využít na příští ročník Fyre Festivalu, což pravděpodobně nebyl nejšťastnější způsob, jak rozlícené fanoušky uklidnit. Později proto prohlásili, že všem návštěvníkům byl zaslán formulář, prostřednictvím kterého mají žádat navrácení vstupného. Nicméně paseka, kterou Fyre Festival svou až neuvěřitelně špatnou organizací napáchal, daleko přesahuje jakoukoliv snahu organizátorů o PR zotavení. Již teď se o Fyre Festivalu mluví jako o “nejbizarnějším podvodu od počátku hudebních festivalů”. Přímí účastníci, kteří za víkend na Bahamách zaplatili někdy i tisíce dolarů, přirovnávají průběh Fyre Festivalu k situacím vyobrazeným např. v Pánu much či Hunger Games.

Reklamní pozlátko

Fyre Festival přitom proklamoval “nevšední zážitek plný luxusu, který vás naprosto změní”, přičemž vystoupit zde měli mj. Disclosure, Major Lazer nebo Blink182. Jako tváře Fyre Festivalu se v nablýskané reklamní kampani objevily např. modelky Hailey Baldwin nebo Bella Hadid. Festival se měl konat dva víkendy po sobě a cena vstupenek začínala na částce 450 dolarů a končila na částce přesahující 100.000 dolarů. Součástí těch dražších balíčků byly také soukromé lety na ostrov a z ostrova Exuma, což se ukázalo býti faktorem, který organizátoři velmi podcenili, neboť letiště na ostrově Exuma nebylo na takovou zátěž uzpůsobeno.

Šiješ-li boudu, půjdeš pak k soudu

Nelichotivý zážitek, který organizátoři návštěvníkům připravili, však pro ně může být ještě hodně bolestivý, a to zejména finančně (přičemž pravděpodobně nelze zcela vyloučit ani bolest fyzickou). Dle dostupných informací totiž advokát Mark Geragos podal na organizátory Fyre Festivalu žalobu jménem svého klienta Daniela Junga, kterou se domáhá bezmála 5 milionu dolarů jako odškodného za podvod, porušení povinností ze smlouvy apod. Geragos zároveň očekává, že se k jeho žalobě připojí na 150 dalších účastníků a že požadovaná částka neklesne pod 100 milionů dolarů. V žalobě je pak velmi autenticky popsán průběh festivalu, kdy “Zde panoval absolutní nedostatek adekvátního jídla, vody, přístřeší a zdravotní péče, což mělo za následek vznik nebezpečné situace a paniky mezi návštěvníky.”

Organizátoři také návštěvníkům před příjezdem na Fyre Festival radili, aby s sebou nevozili hotovost a raději si peníze převedli na účet spojený s jejich festivalovým náramkem. To ovšem mělo ve výsledku naprosto fatální následky. Nejen že v podstatě nebylo co si za tyto peníze zakoupit v rámci festivalu, ale lokální doprava a taxi přijímaly pouze hotovost. Znechucení návštěvníci se tak v podstatě octli uvěznění na opuštěném ostrově a byli nadále odkázáni na pořadatele.

Níže naleznete několik příspěvků z Twitteru uživatele Williama N. Finleyho, který dění na festivalu řádně dokumentoval. Pořádání festivalů holt není legrace a naopak je to velká odpovědnost, což důvěrně znají také členové naší redakce.

 

Zdroj: dancingastronaut.com, mashable.com, theguardian.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.