Armin van Buuren

Armin van Buuren v Trenčíně – na co se můžeme těšit?

Už jen dva měsíce zbývají do příjezdu trancového krále Armin van Buurena na slovenskou EDMANIi. Všichni Armina už dobře známe, ale na co se můžeme těšit?

Král trance music, jeden ze zakladatelů Armada Music a ikona elektronické hudby, která se už od svých 14 let inspirovala ještě větší hvězdou – Jean-Michel Jarrem. Jak jinak popsat Armina? Třeba jako DJe, který umí totálně překvapit.

Všichni už určitě viděli nebo slyšeli minimálně jeden set z obrovského množství, které Armin odehrál. Ano, stejně jako u všech DJs se většinu času drží “zaběhnutého formátu”, ale není nijak neobvyklé, aby si Armin neudělal menší “odbočku” k více undergrounovému soundu. Nebo nedej bože celému hodinovému “vinyl setu”, kde se vrátí do časů, kdy se hrálo jen z desek a ne až tak mainstreamově, ale jen 100% podle citu.

Síla v emocích

Tím se dostáváme k jedné z Arminových předností – jeho práce s emocemi a celkově publikem. Jeho sety jsou známy, jak dokáží lidi nabudit, ale také v nich vyvolat vzpomínky. Osobně si moc dobře pamatuji Armin Only, která byla v Ostravě a byla doslova Armin Only – Only (k tomu se ještě vrátím ke konci článku). První půlhodina setu byla fakt rozjezdová, pak se ale přitvrdilo, a to pořádně. 10 minut “Eat, Sleep, Rave, Repeat”? Žádný problém! Energie všech lidí v sále byla doslova cítit ve vzduchu (ne, nebyl to jen pot), všichni řvali, zpívali a doslova šíleli.

Co ale Armin udělal, když už byli všichni vyskákaní a docházela energie? Většina by DJs by udělala to, že by ještě přitvrdila a lidi totálně zničila. Armin ne, ten nás všechny posadil do vlaku plného emocí. Na začátku své “emo-půlhodinky” totiž pustil nejsmutnější track v dějinách trance a možná celé elektronické hudby – RAMelii od RAM. Kdo zná track a ještě k tomu vlastně příběh, jak vznikl, tak ví své.

Armin tímhle způsobem lidi nechal oddechnout fyzicky, ale psychicky je zatěžoval pořád. No a pak přišla poslední část – půlhodina plna adrenalinu v krvi, prošlapaných bot a totálního hypu!

Jen trance? Ani náhodou!

Dny čistě trancových setů jsou u Armina už dávno minulostí a musím říct – teď mi za to možná budou chodit výhružné dopisy a budu muset chodit kanálama, abych přežil, jelikož mě určitá část komunity bude chtít zabít – jsem rád. Ano, jsem rád, že si Armin přimíchá velkou dávku progressivu, psytrancu a sem tam i electro house. Proč jsem za to rád? Odpověď je o pár řádku výše – práce s emocemi a energií publika. Nepopírám, že čistě trance sety jsou super, ale na live performace to chce něco trochu dynamičtějšího a pokud nechce DJ zaběhnout do drumů, tak kombinace progressivu, psýčka, electro house a trance je asi ta nejlepší. Zvláště u speciálního 3 hodinového setu. Sám miluji trance, ale 3 hodiny na akci v kuse by bylo asi trochu moc.

Armin Only – Only

Píše se rok 2014 a fanoušci z celého Česka a Slovenska jsou natěšení na Armin Only Intense, která se měla odehrát říjnu. Tři dny před akcí ale Arminův tým musel ohlásit zrušení vystoupení, jelikož “někdo” “zapomněl” zaplatit za produkci a peníze ze vstupenek se prostě vypařily. V tu chvíli se všechno rozdělilo na dva tábory (ano, občas díky toho mám záblesky vzpomínek jako z Vietnamské války), a to na ty, co se s tím smířili a čekali na peníze zpět a pak na ty co se s tím nechtěli smířit. Samozřejmě se strhla obrovská diskuze na Facebook eventu, na kterou reagoval i samotný produkční tým Armin Only. Nakonec ale udělali něco, co čekal málokdo. Armin se rozhodl uspořádat, jak tomu náš tým říká “Armin Only – Only”.

Tohle byl důkaz toho, jak umí Armin překvapit a přizpůsobit se nečekané situaci. Z Armin Only Intense tak vznikl 3 hodinový set, který byl tak nějak nechtěný, ale všichni si ho užili. Sám jsem si říkal, že 3 hodinový set pro jednoho DJ je trochu moc, ale nemohl jsem být více na omylu. Dynamický “setík” plný různých žánrů, který byl plný energie a emocí. Pro ty co se bojí 3 hodinového setu na EDMANIi říkám … nebojte se, bude to úžasné.

Gaia?!?!

Poslední čeho bychom se možná mohli dočkat je malá část GAIA setu. Pro ty, kdo neví co je Gaia, je to projekt Armin van Buurena a Benno de Goeij, ve kterém se soustředí jen na hudbu a jen na trance. Na stagi vždy vystupují Armin a Benno spolu (takže Gaia část setu asi nebude, leda že by EDMANIA měla neoznámeného hosta – konspirační teorie můžou začít), vždy jsou zahalení v hábitu a za mixem stojí skoro bez pohybu. Vše, co jsem zatím napsal mluví proti tomu, že by jsme se dočkali Gaia setu … až na jednu věc. Ve svém posledním “vlogu”, o kterém nedávno napsal náš ProggyBoy, Armin prohlásil, že chce ukončit projekt Armin Only, ale také chce co nejdřív začít opět hrát a produkovat pod projektem Gaia. Řekněme, že během “volného” 3 hodinového setu je to skvělá šance.

Na co se tedy můžeme těšit?

Odpověď rozhodně není jednoduchá, čeká nás 3 hodinový set, během kterého na nás Armin může vypálit cokoliv, sami jste si přečetli, že je toho opravdu dost a vždy dokáže překvapit.
Co ale já očekávám je lehce trancovější start, který přejde v progressive, dá si alespoň 45 minut psýčka, a zakončí to ve velkém stylu. Takhle si přijde na své hodně lidí a je to asi to nejlepší způsob, aby se lidi celou dobu bavili.

Dost ale o Arminovi, už brzy se můžete těšit na podrobnější představení všech vystupujících “supportů”, kteří se během akce ukáží. “Support” dávám opravdu do uvozovek, protože se tam objeví jména jako Vini Vici, Rodg a dokonce i Ørjan Nilsen. Tyhle jména si rozhodně zaslouží samostatný článek, který bude tentokrát od našeho ProggyBoye. Za sebe a vlastně celou naši redakci už můžu jen říct, že se na vás všechny v Trenčíně těšíme, protože tohle bude opravdu obrovské.

Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.