Voltra

Voltra – budoucnost streamování a stahování hudby?

Streamování hudby už převzalo naprostou kontrolu nad hudebním průmyslem. Od základů se změnil koncept “vlastnění hudby”, nakupování tracků už tak nějak spolkl čas a streamovacích služeb je více než dost. Společnost Voltra Co. se celou situaci rozhodla se svou novou službou trochu změnit.

Samotné nakupování hudby už je nějakou tu dobu mrtvé a lidi si raději zaplatí pořádnou streamovací appku nebo budou využívat její free verzi. Teoreticky je to i dává smysl, hodně lidí si řekne: “Proč bych si sakra kupoval ten track za 30Kč, když si ho můžu pustit zadara!”

Jasně, okay … ale hudební průmysl takhle nefunguje.

Pořád se naštěstí najdou lidi, kteří chtějí hudbu “vlastnit”, ať už na různých médiích nebo čistě digitálně. Toho chce využít právě společnost Voltra Co. .
Voltra spustila službu, která je podobná iTunes store. Ale s jedním velkým rozdílem, stvořili jakéhosi hybrida iTunes a Spotify

Uživatelé aplikace Voltra si totiž budou moci track poslechnout zadarmo jen jednou, každé další přehrání je už bude stát nějakou menší částku. Takhle track řekněme jen “splácí” malým zlomkem ceny. Teď ale přijde ta nejdůležitější část celého konceptu.

Desetkrát a dost!

Po desátém přehrání tracku totiž uživatel zaplatil dost na to, aby track doopravdy vlastnil. Pak už tedy nebude muset platit za přehrání vůbec nic. Vedení společnosti jejich koncept popisuje jako “digitální hudební přehrávač a obchod pro lidi, kteří chtějí hudbu vlastnit”. Ano, souhlasím, že to opravdu není nijak chytlavý slogan, ale určitě je efektivní. Voltra se totiž úplně odlišuje od ostatních streamovacích služeb na trhu.

Zakladatelé Aprile Elcich a Paolo Fragomeni se očividně nevrhli do tohohle byznysu jen pro peníze (což je skvělý vstup na trh). Sázka na lidi, kteří chtějí hudbu kupovat a k tomu ještě 100% profit pro umělce (pokud umělec spolupracuje přímo s Voltra) je docela smrtelná kombinace. U umělců, kteří budou s Voltra spolupracovat přes různé labely (což bude nejspíše drtivá většina) pak půjde společnosti 10% podíl.

Bude tohle revoluce v oblasti streamování a nákupu hudby nebo jen další nezdařený výkřik do tmy?

zdroj: forbes.com
Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.