hudba

Hudba má na mozek stejné účinky jako drogy a sex

Vědci z McGillovi univerzity se rozhodli pro novou studii v oblasti toho co dokáže hudba. Výzkum, který staví sex, drogy a hudbu na jednu pozici v žebříčku euforických pocitů.

Hudba? Stejná jako endorfiny a opiáty

Už dlouhou dobu se předpokládalo, že hudba má pozitivní efekt na lidský mozek. Nyní je ovšem už dokázáno, že skvělé pocity z hudby máme právě díky činnosti mozku, který při poslechu hudby vypouští do těla endorfiny. Dle autora studie Daniela Levitina se jedná o první přímou ukázku toho, jak mozek štastně reaguje na hudební rozkoš.

Dle výzkumníků se dá “slast” získaná z hudby srovnávat s pocitem sexu, účinky MDMA nebo jezení skvělého jídla. To jim napověděli výsledky testů, na kterých se podílelo 17 dobrovolníků. Subjektům byly nejdříve podány léky na zablokování přirozených hormonů, které vycházejí z mozku při štastných činnostech. Poté bylo každému povoleno si pustit svůj oblíbený track, zatímco probíhalo nahrávání reakcí.

fiverecords_2

Všichni účastníci se shodli na tom, že když je jejich mozek blokován léky na potlačení hormonů, hudba za moc nestojí. Jeden ze subjektů přesně vystihl své pocity větou: “Zní to hezky, ale nic to se mnou nedělá.”
Byla povolena jakákoliv hudba, která testovaným za normálních podmínek přináší radostné pocity.

Díky tomuto výzkumu s klidem můžeme říci “DRUGS NO, MUSIC YES!”

zdroj: youredm.com

 

ProggyBoy

DJ / Blogger / Event Master

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.