House

Světlo světa spatřil nový dokumentární film o zrodu house music

“House byl vždy undergroundem a undergroundem měl také zůstat.”

Pod zem či do celého světa?

Přesně těmito slovy charakterizoval house music “duchovní otec” tohoto žánru, kterým není nikdo jiný než chicagský umělec Marshall Jefferson, v novém dokumentárním snímku nazvaném Unsung: Frankie Knuckles and The Roots of House Music. Zda se s výše nadepsaným citátem ztotožnit či nikoliv, to už nechám na vás. Jedno je však jisté. Zatímco Jefferson je (jako jistě i mnoho z vás) undergroundovým vyznavačem, nebývalému vlivu newyorčana Frankieho Knucklese vděčíme za to, že house music a potažmo taneční hudba jako taková již řadu let brázdí vody celosvětového mainstreamu.

Dokument přenese diváky daleko od současných velikánů, jakými jsou Ultra či EDC, do undergroundové LGBQT a afroamerické komunity, která byla svého času známá tím, že na jejich akcích DJs mixovali hip-hop a dance floor disco. Obsahujíc interview s hvězdami tehdejší taneční hudby, jakými byli Jesse Saunders, Farley Jackmaster Funk, Steve “Silk” Hurley a sám Frankie Knuckles, jedná se v podstatě o filmovou kroniku popisující dech beroucí kariéru Frankieho Knucklese – od jeho začátků v ikonickém chicagském klubu Paradise Garage, přes jeho zisk ceny Grammy v kategrorii Mixer of the Year, kterou získal jako vůbec první umělec v historii, až k chicagské ulici nesoucí, díky tehdejšímu senátorovi Baracku Obamovi, název Frankie Knuckles Way.

Obdivuhodný odkaz

V 80. letech minulého století hrál Frankie hlavní roli při formování stylu, zvuku a vizí taneční hudby obecně, aby se o několik let později stal svědkem toho, jak ovládne celý svět. Jak v dokumentu řekl jeden ze „zakladatelů“ taneční hudby Jesse Saunders: “Frankie je největší postavou celé taneční scény … to on je ten, od koho všichni čerpáme naši inspiraci.” Kromě klíčového vlivu na elektronickou hudbu v průběhu posledních třiceti let vděčí každý z nás Frankiemu, přezdívanému “The Godfather of House Music”, ještě za to, že dnes široká veřejnost respektuje house music jako samostatný žánr.

Domnívám se tedy, že natočit dokument o jeho kariéře bylo to nejmenší, čím se mu komunita taneční hudby mohla odvděčit. Zároveň jde však bezpochyby také o jednu z největších poct, které se mu za jeho celoživotní přínos mohlo dostat.

Zdroj: dancingastronaut.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.