The Chainsmokers: 5 tipů jak skládat kvalitní hudbu

Duo, které za rok vytvoří víc hitů, než Michal David za 25 let, odhaluje svůj tajný recept!

Hity od The Chainsmokers určitě není třeba představovat. Minimálně ten předposlední s názvem Closer (feat. Halsey) vám už určitě leze krkem.

Stejně tak jejich počiny, které se objevily začátkem tohoto roku, jmenujme například Don’t Let Me Down (feat. Daya), Inside Out (feat. Charlee) nebo aktuální All We Know (feat. Phoebe Ryan), který zní jako převlečené Closer.

Je mi jasné, že názvy těchto skladeb jsem zde nemusel vůbec uvádět. Jednak je znáte nazpaměť a za druhé určitě na 100% víte, kdo jsou The Chainsmokers, protože je vidíte/slyšíte úplně všude. Nicméně OneZoo Mag je blog jako každý jiný a občas musí uvádět nějaká ta fakta.

Určitě se všichni shodneme na tom, že pro Drewa a Alexe to byl pěkně úspěšný rok. Čili nás teď napadá otázka, jak to proboha dokázali? Určitě to pro ně nebyla jednoduchá cesta a jsem tedy hrozně rád, že se o svá tajemství podělili veřejně. Pojďme se kouknout na jejich tajný recept.

1. Méně je někdy více

“Když jsme se začali scházet ve studiu a dělali jsme na naší hudbě, prokládali jsme naše projekty různými vrstvami zvuků a efektů přes sebe navzájem s důrazem na to, abychom přinesli něco nového a unikátního. Nicméně, jsme přišli na to, že to akorát zbytečně špiní výsledný mix daného projektu a doslova to potlačuje “zvučnost” hlavního nástroje, který jsme zvolili pro dominantní melodii (lead) celé skladby.”

“Dnes jsme velmi opatrní na to, jaké zvukové vrstvy používáme ve svých projektech. Snažíme se najít jeden, opravdu silný sample, který je rozeznatelný od všech ostatních a dokáže zaujmout sám o sobě. Například Don’t Let Me Down, tam jsme strávili spoustu času vylepšování toho kytarového soundu, který ve skladbě slyšíte, namísto toho, abychom na něj naházeli spoustu dalších zvukových vrstev.

Také pokud se soustředíte na sílu a hlasitost jednotlivých zvuků, tím méně jich budete potřebovat k vyplnění zvukového prostoru, který vyplnit potřebujete, aby skladba byla funkční jak v klubech, tak v rádiu.”

2. Pracujte se svou kreativitou hned, pak už bude pozdě

“Né vždy máme inspiraci. Můžeme klidně prosedět týdny ve studiu a snažit se vymáčknout nějaký nápad, ale přišli jsme na to, že nápady nám skáčou na mysl kdy se jim zachce a tehdy prostě člověk musí být připraven na to je zachytit.”

“Někdy se to stane v naprosto nevhodnou dobu a nedá se nic dělat. Jako když řídíte auto a najednou začnete usínat. Udělejte všechno proto, abyste ten nápad uchovali co nejdéle. Zaznamenejte si jej jako hlasovou poznámku do telefonu, broukejte si tu melodii pořád dokola, prostě to v žádném případě nesmíte zapomenout do doby než budete mít příležitost ten nápad rozvinout.”

“Opravdu záleží na tom jak kvalitní jsou jednotlivé zvukové samply vaší skladby. Pracujeme na jednotlivých soundech, namísto abychom je vrstvili přes sebe.”

3. Věřte pocitům ve svém břiše – pokud z toho nemáte dobrý pocit, zkuste něco jiného.

“Hudba je vždy o pocitech. Pokud začnete pracovat na nápadu do kterého se okamžitě zamilujete, ale něco se vám na něm nezdá, kašlete na to. Nesmíte mít pocit, že děláte na něčem průměrném. To je prostě ze své podstaty úplně špatně.”

“Také ale nesmíte ten nápad úplně zahodit. Nesčetněkrát jsme se vrátili ke starým nápadům, když jsme je potřebovali pro dokončení nové skladby.”

4. Pokud nutně potřebujete inspiraci, pořiďte si nový nástroj

“Znáte ten pocit kdy hrajete na svůj oblíbený nástroj, nebo používáte svou oblíbenou knihovnu zvuků a cítíte se u toho totálně neinspirovaně a znuděně? To neznamená nic jiného než to, že určitý nástroj musíte odložit, protože jste z něj už vyhořelí.

Najděte si novou hračku na hraní! Často se pozastavujeme nad tím, kolik úspěšných songů jsme vytvořili hned potom, co jsme zakoupili nový nástroj. Nové nástroje okamžitě pozvednou vaši kreativní mysl a pracovní postupy na úplně novou úroveň! Často i na úplně nová, neobjevená místa.”

5. Bicí jsou všechno (ale nesmíte zapomínat ani na akordy)

“Přesně tak, bicí jsou všechno, zvlášť když následujete “méně je více” pravidlo. Vyplatí se investovat čas do toho, jak zní vaše bicí. Nemusíte se nutně vyhýbat knihovnám samplů, ale musíte si je vždy upravit podle sebe tak, ať zapadnou přesně do vašeho projektu.

“Také se nebojte být kreativní a hledejte neotřelé zvuky. Měli jsme malou studio session s Jonsim z kapely Sigur Ros a on hrál na svůj set bicích vytvořený z jeho hlasu a distortion efektu. Vidět a slyšet něco takového je pro nás neskutečně inspirující!

“Nezapomeňte se zamyslet i nad použitými akordy. Pokud ve vás evokují dostatek emocí, zjistíte, že později nebudete muset přidávat další naprosto zbytečné vrstvy, kterými se budete snažit doplnit použité akordy.”

Zdroj: musicradar.com

Jake Haley

DJ/Producer/Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.