“Energeťák” + vodka? Stejné jako kokain!

Oblíbená kombinace – energetický nápoj s vodkou. Chutný alkoholický drink, který má účinky (a následky) stejné jako kokain.

“Vodku a energeťák!”
“Takže kokain?”

Energetické nápoje + alkohol, to je kombinace téměř stejně stará jako svět sám. Každý asi za svůjživot (samozřejmě myšleno od 18-ti let) stihl zjistit, jak je to chutné. Vodka + Red Bull. Jägermeister + Monster. Těchto směsí je opravdu slušné množství. Osobně mám nejraději klasiku – vodka + Red Bull – asi jako miliony dalších. Spousta lidí taktéž ví, že tím riskují řádný a rychlý infarkt.
A právě tato kombinace má údajně stejné účinky jako kokain.

Stejný efekt

Výzkumníci z Purdue University se nedávno nechali slyšet, že dle jejich testů má tato směs stejný dopad na mozek jako braní kokainu.

Dvěma skupinám myší byl podán kokain a mix kofeinu s alkoholem (každé skupině jedno). Po užití byly u myší zaznamenány téměř stejné efekty a dopady látek – jako např. podobné trvalé poškození mozku.

fro39d236_profimedia_009099768

Vedoucí projektu, Dr. Richard van Rijn se vyjádřil následovně: “Zdá se, že obě substance (energetické nápoje a alkohol) společně pokořují limit, který zabraňuje změnám v chování a v neurochemii mozku.”
Výsledek testu byl ve finále ještě zajímavější. Kombinace kofeinu a alkoholu totiž u myší vyvolala částečnou odolnost vůči účinkům kokainu.

Výsledky jsou odstrašující a tímto výzkum nekončí. Univerzita se bude dále věnovat tomuto tématu.

zdroj: youredm.com
ProggyBoy

DJ / Blogger / Event Master

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.