Filmové studio Warner Brothers nahlásilo vlastní stránku jako nelegální!

Filmové studio Warner Brothers požadovalo po Googlu odstranění VLASTNÍCH webových stránek z Google Search vyhledávání.

Jako odůvodnění prohlásili, že jejich stránky hrubě porušují autorská práva. Celá tato kauza ale nezůstala jen u search enginu Googlu, požadavky na odstranění z vyhledáváčů byly směřovány i ke stránkám jako Amazon a Sky Cinema, které legitimně streamují filmy. V neposlední řadě se drobnohledu Warner Brothers nevyhnula ani stránka IMDB.

Požadavek byl podán jménem Warner Brothers společností Vobile. Jestli neznáte Vobile, tak je to společnost, která řeší měsíčně statisíce případů ohledně autorských práv a monetizace autorských počinů. Warner Brothers se k celé této kauze ani po třech týdnech nevyjádřili.

Co se vlastně děje

Jako první si tohohle celého bláznovství všiml oblíbený blog Torrent Freak, který prohlásil, že Vobile musel udělat nějakou chybu. V jednom z požavků na odstranění byly dokonce i oficiální stránky filmů jako Batman: The Dark Knight a The Matrix.

,,Warner Brothers se nechtěně snaží ztížit najití odkazů k legitimnímu obsahu, což funguje přesně naopak, než by chtěli,” prohlásil Ernesto van der Sar z Torrent Freak.

Transparentnost

Společnosti jako je Vobile většinou pracují jménem velkých filmových studií a nahlašují nelegální kopie filmů a televizních programů. Podle Googlu prý Vobile podal více než 13 miliónů odkazů k odstranění z jejich vyhledávače.

Google ale poukázal i na chyby ostatních společností, které zastupují natáčecí společnosti ohledně autorských práv. Třeba, když Entura International nahlásila jménem filmového studia Lionsgate, že se na Microsoft Store nachází kopie filmu ,,London Has Fallen”.

Ernesto van der Sar se k tomu vyjádřil slovy: ,,Bohužel, tyto chyby jsou dost časté. Společnosti, které monitorují pirátské odkazy často využívají automatizované systémy k nalezení a nahlášení podezřelých stránek. Jsem si jistý, že to byl i tento případ, když si vezmete v potaz, jaké naprosto jasné chyby udělali. Nejlepší by pro ně bylo udělat seznam výjimek, kde by byly přímo zdroje jako warnerbros.com a amazon.com – ale to očividně neudělali.”

Po prozkoumání reportu od Warner Bros se Google rozhodl, že odkazy na Amazon, Sky Cinema a ani IMDB neodstraní.

warner_720-clanek

Závěr

Takže tady máme další vlnu bláznovství okolo autorských práv. Nestačí, že se teď začínají řešit autorská práva na YouTube všemi možnými (a rozhodně ne dobrými) způsoby, ale teď nám k tomu začínají bláznit ještě společnosti, které se starají o autorská práva natáčecích společností. Můžeme jen doufat, že tenhle nový trend nepostihne i hudební labely. I když možná by byla legrace sledovat labely jako Anjunabeats nebo Armada music, jak na své vlastní legální stránky podávají oznámení o porušení autorských práv. Nám nezbývá nic jiného jen čekat, až se tohle šílenství uklidní.

Zdroj: torrentfreak.com

Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.