Začíná válka! Instagram Stories vs. Snapchat Stories

Už je tomu asi měsíc, co Instagram zveřejnil své “Instagram Stories”, i když ještě nepropukl ten velký boom, tak by se i přes to měl známý a zaběhlý Snapchat bát o své privilegium.

Stejně jako u Snapchatu, tak i u Instagram stories může uživatel postnout fotky a videa, ketré zmizí po 24 hodinách. Pokud jste DJ, producent nebo i produkční skupina, tak si určitě říkáte: “A má vůbec význam do toho investovat svůj čas?”,  “A proč vůbec, když mám Snapchat a nestačí na Instagramu jen ty fotky?”.

Ohledně času stráveného nad tvorbou dalšího obsahu pro fanoušky nebo známé se určitě ten strávený čas určitě vyplatí. Kvůli stále větší oblibě vlogování a multimediální interakcí s fanbase se média, která toto umožňují stále více a více rozvíjejí a zvětšují, tím pádem se stále zvětšují možné dosahy Vaši tvorby.

Snapchat nebo Instagram?

Vyplatí se teď tedy používat jen Insagram? Nebo jen Snapchat? Odpovědi jsou NE a NE.

Obrovská výhoda u Intsagramu jsou jeho oblíbenost a rozšířenost, to ale není vžy to, co je pro úspěch potřeba. Už mnoho hvězd si uvědomilo, že to co vede k oblíbenosti je jejich osobitý přístup.

V osobitosti si rozhodně vede lépe Snapchat se svými „Lenses“, díky kterým budete mít psí uši, bude z vás mimozemšťan nebo můžete využít oblíbený „face swap“, což už mluví samo za sebe a určitě všichni ví co jde – doslova a dopísmene výměna tváří.

Klasické menší vychytávky jako kreslení, psaní nebo vložení emoji do videa zvládá i Instagram Stories, což ale prostě není ono. Proto rozhodně není dobré opoštět své Snapchat fanoušky a rozhodně myslet i na ně, protože dokud může Snapchat stále nabídnout něco nového a jiného než Instagram, pak u něj lidi zůstanou.

Výhody Instagram Stories

Jak už bylo psáno, asi největší výhodou je o hodně větší oblíbenost a rozšířenost Instagramu. Instagram má okolo 500 miliónu uživatelů, zatímco Snapchat jen 150 miliónu uživatelů.

Další velká výhoda je jednoduchost, Instagram totiž svým uživatelům hned po aktualizaci ukáže, jak vlastně se Stories pracovat. U Snapchatu to bylo a je právě naopak, prostě Vás hodily do bazénu aby jste se naučili plavat a vlastně nic neukázal a nevystvětlil.

Nevýhody Instagram Stories

Kromě toho, že Instagramu chybí oproti Snapchatu něco ve stylu „Lenses“ mu chybí hlavně tzv. Geofiltry, podle mého ale nebude lidem z Instagramu trvat dlouho než přidají něco podobného. Geofiltry jsou totiž perfektní marketing nejen pro Snapchat, ale i pro uživatele a přímo místo, ke kterému se geofiltr vztahuje.

Další možná nevýhoda je to, že se dost změní styl komunity na Instagramu, který byl většinou místem pro co nejlépe vyfocené a naaranžované fotky. Snapchat byl vždy pomyslná druhá strana mince, kde to bylo hlavně o tom, co nejrychleji a nejblíznivěji něco zachytit, ať už bez filtrů a lenses, nebo s nimi. Neříkám, že jak se časem budou Instagram Stories rožšiřovat totálně změní tvář samotného Instagramu, ale je to dost pravděpodobné … vývoj bude rozhodně zajímavý.

Závěr

Ať už se budou Instagram Stories rozvíjet více do stylu Snapchatu nebo ne, mají hodně velkou šanci uspět. Rozhodně je tady velký potenciál pro serióznější tvorbu, kterou budou nejspíše využívat i velké firmy.

Jaký je Váš názor na Instagram Stories? Rádi by jsme ho viděli dole v komentářích.

Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.